fbpx
Benign paroxysmal positional vertigo

Jeg har ikke greid å finne ut om krystallsyke var en diagnose eller begrep før 1989. I hvert fall ikke så utbredt at «Store Norske Leksikon» hadde greid å fange det opp.


Av Pål Kolsrud, optiker og grunnlegger – alfaWIZ


Fenomenet, eller tilstanden, krystallsyke har vært kjent fra over 100 år tilbake i tid. Da under betegnelsen BPPV, som betyr «Benign Paroxymal Positional Vertigo. For mer forklaring (på engelsk riktignok), se her.

Fritt oversatt til godt norsk: «betydelige, men ufarlige svimmelhetsanfall». Navnet på tilstanden har altså blitt fornorsket sannsynligvis fordi, tilstanden har blitt mer vanlig og et større problem. Dette kan skyldes at vi har forandret vårt livsmønster.

Øyets skarpinnstilling før og nå

Øynene våre er konstruert for optimalt syn på over 6 meter, men det er ikke lenger mange som jobber som skogsarbeidere og jegere. Mennesket er i stadig større grad en art som tilbringer mesteparten av tiden på næravstand ved f.eks. en datamaskin.

Samarbeidet mellom øynene og det indre øret

De fleste av oss har en overbelastet øyemuskulaturen etter en dag foran dataskjermen. Stressnivået i disse musklene heves, og vi må bruke veldig mye kompenserende muskelarbeid. Musklene som styrer øynene, er sammen med likevektsorganet i det indre øret, det viktigste hjelpemiddel hjernen har for å holde balansen.

Snur vi på hodet forteller likevektsorganet i det indre øret at vi forandrer hodestillingen. Øynene må da også justeres hvis vi fortsatt skal se på samme punkt. Alt dette skjer uten at vi trenger å tenke på det.

Denne automatiske øyeinnstillingen fungerer ikke ordentlig for veldig mange på lese/data-avstand. Da er det også naturlig å tenke seg at dette kan påvirke likevektsorganet som igjen kan resultere i et anfall av krystallsyke.

Briller og krystallsyke

Min personlige erfaring som krystallsyk viser betydelig sammenheng med bruk av briller som normaliserer synsstress og graden av svimmelhet. En naturlig følge av denne opplevelsen er at riktig tilpasset nærarbeidsbrille vil bidra til å redusere sjansen til å få krystallsyke.

Vil du vite mer? Sjekk ut denne siden.

Translate »