fbpx
oblad-artikkel-bilde-19.02-22

Stadig flere sliter med lesevansker forklarer optiker Pål Kolsrud ved alfaWiz Ski, og mener måten vi gjør synsundersøkelser i dag er utdatert.

Nordre Follo/Ski: Ved alfaWiz Ski jobber de aktivt for at både du og jeg skal ta nærsynet på alvor. Visjonen til selskapet er å fokusere på alt du ser på, fremfor å måle hvordan man ser ting på avstand. Sammen med spesialpedagog Elin Natås og Økonom Roar Lereim ønsker Pål Kolsrud å sette nærsynet på agendaen.

Lereim har selv fått føle på metodikken Kolsrud jobber med. Han sleit lenge med lesing etter en nakkesleng ulykke, og følte selv han aldri kom til å bli bra igjen.

– Det var en nevrolog som nevnte for meg at jeg måtte ta turen til Pål i Ski, og det ble en «game changer» for min del. Plutselig kunne jeg lese masse, og jeg får med meg det jeg leser, jeg kaller det Norges best bevarte hemmelighet, forklarer Lereim som i dag er styreleder og rådgiver i AlfaWiz.

Bruker utdaterte metoder

Kolsrud mener optikere i dag bruker en metode som er beregnet på mennesker for 150 år siden. Han forklarer at folk på den tiden ikke leste i nærheten av like mye som vi gjør i dag, og at det er behov for endring om en skal takle synsproblematikken han ser hos flere pasienter.

– De teknikkene vi bruker i dag er basert på objekter sett fra avstand, men det er ingenting vi bruker mer enn nærsynet i hverdagen. Før så gikk man ut i skogen å jaktet, mens nå går man i ferskvare disken og leser av lappen, vi bruker nærsynet hele dagen, forklarer han.

– Det jeg har sett er at de tankene man har rundt leserproblematikk og syn er tuftet på en del forutsetninger som ikke er helt korrekt, legger han til.

Kolsrud mener en allerede burde begynne å se etter lesevanskeligheter i barnehagen, og samarbeider tett med spesialpedagog Elin Natås i Hjernefabrikken.

– Vi jobber som et team, og her er det ikke hjernen som er stjernen, men kroppen som er toppen. Først er barna hos meg på en evaluering, og har de antydning til lese eller skrivevansker sender jeg de videre til Pål. Du kommer ikke i mål alene, forklarer Natås.

oblad-artikkel-bilde-19.02-22-2
Tverrfaglighet er viktig: (f.v) Elin Natås, Pål Kolsrud og Roar Lereim tenker at for å lykkes må man samarbeide på tvers av profesjoner. Foto: Maria S Bergh

Vokser stadig

Kolsrud er selv grunnlegger av AlfaWiz, og håper på å sette en ny standard for hvordan vi gjennomfører synstester. Lereim forklarer at de allerede har flere filialer i Norge, og at de på lang sikt håper å åpne enda flere.

– Dette er noe som kan funke over tid for veldig mange, og jeg tipper at om fem år er vi ute i verden. Vi har et stort potensiale, og har allerede flere pasienter i hele Norge. Det er full fart fremover, sier Lereim med et smil.

Du skal likevel ha god tid til overs hvis du tenker å oppsøke optikeren da en førstegangskonsultasjon kan ta bort i mot halvannen time. Lurer du likevel på om du har problemer med synet tar optikeren i mot alle.

– Alle kan komme innom for gratis forundersøkelser, og da ser vi på hvordan øynene og hodet jobber, samt hvordan kroppen beveger seg når man leser. Vi bruker en del film for å se hvordan øynene beveger seg, forklarer Kolsrud avslutningsvis.


Denne artikkelen er gjengitt med tillatelse fra Østlandets Blad. Artikkel er også publisert her.

Leave a Reply

Translate »