Bedre syn kan hjelpe på lesing og skriving

Dysleksi betyr direkte oversatt «vansker med ord» og er en diagnose for lese- og skrivevansker. Det viktigste kjennetegnet på dysleksi er vansker med å lese ord og stave riktig. Dette kan skyldes svikt i det fonologiske systemet, dvs hvordan hjernen omformer skriftspråk til lyder, eller at øynene ikke gir hjernen riktig informasjon. Dysleksi trenger derfor ikke å ha noe med synet å gjøre, men i de fleste tilfellene vil en riktig tilpasset lesebrille bedre lesingen.

Riktig synskorreksjon hjelper på dysleksien

Mens ca 5% har diagnosen dysleksi, er vår erfaring at over halvparten av befolkningen i større eller mindre grad sliter med samsynet på nært hold. Dette kan du lese mer om på siden Hvordan øynene jobber. Hvis det er mistanke om dysleksi, kan det derfor være lurt å få undersøkt hvordan øynene fungerer på nært hold. Kanskje kan problemet langt på vei løses med en riktig synskorreksjon?

jente-som-leser

Vanlig synsprøve holder ikke

Hvis utgangspunktet er et leseproblem, holder det ikke å ta en vanlig synsprøve. Dette skyldes at en standard synsprøve først og fremst undersøker hvordan øynene fungerer på ca 6 meter. Da kan man i verste fall ende opp med en lesebrille som forsterker problemene på nært hold i stedet for å være til hjelp!

Mer nøyaktig undersøkelse med en AlfaWiz-optiker

En AlfaWiz-optiker vil bruke mye mer tid på å undersøke hvordan øynene fungerer på ca 30 til 40 cm som er normal leseavstand. AlfaWiz-optikeren har egne nærprøver for dette og vil dessuten la deg ta en lesetest hvor et kamera filmer øynene under lesing, og resultatene blir analysert ved hjelp av et dataprogram som kun AlfaWiz-optikere har tilgang til.

Sannsynligvis umiddelbar forbedring med lesingen

Etter undersøkelsen vil AlfaWiz-optikeren demonstrere for deg hvordan en synskorreksjon for lesing kan hjelpe deg. Sannsynligvis vil du umiddelbart se en stor forbedring!

Hvis leseproblemene ikke skyldes synet

Skulle det vise seg at leseproblemene ikke skyldes synet, er det aktuelt å søke hjelp andre steder. Hvis det dreier seg om barn, vil kommunens pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) gjennomføre utredning og foreslå tiltak.

Øynene under lesing

Her kan du lese mer om hvordan øynene jobber når du leser.

Finn din AlfaWiz-optiker

Her kan du lett komme i kontakt med din nærmeste AlfaWiz-optiker

Lese bedre

Hvis du vil bedre leseevnen din, kan det tenkes at det er en synskorreksjon du trenger.